Föreningens vårquiz 2023 - det våras i trädgården

Våren är en tid av pånyttfödelse och glädje för alla trädgårdsintresserade. Men växter är inte bara ett nöje utan har i alla tider varit nödvändiga för människans överlevnad. Förutom att frön, bär, frukter, blad, blommor och jordstammar varit en del av kosten har både redskap och textiler tillverkats av växtdelar. De har dessutom använts (och används fortfarande) inom folkmedicinen. Inte konstigt att det också finns en hel del föreställningar och folktro förknippade med olika växter.

På museibacken i Pargas vid Storgårdsgatan 13 frodas många traditionella växter. Hembygdsföreningen jobbar med att utveckla trädgården och göra den ännu intressantare för besökarna. I vår lekfulla vårtävling 2023 valde vi ut några växter och letade fram intressanta fakta om dem. Visste du det här om växterna?

Rätta svarsraden längst ner.
 

1. Gullviva - Kevätesikko
Primula veris

Gullvivan är en av våra tidiga vårblommor. Blommorna har traditionellt använts mot huvudvärk och som brännvinskrydda. Roten ansågs vara hostlindrande men har även använts till något annat. Vad?

a) Som urindrivande medel
b) Mot diarré
c) Mot tandvärk

2. Bondsyren - Pihasyreeni
Syringa vulgaris

Syrenen är en vanlig syn i trädgårdarna i Pargas. Blommorna doftar starkt och kan även användas i matlagning. Enligt traditionen fick man önska sig något om man svalde en blomma med ett visst antal kronblad. Hur många?

a) 4
b) 5
c) 6

3. Smultron - Metsämansikka
Fragaria vesca

Många känner säkert till den gamla seden att trä upp smultron på ett grässtrå. Det är kanske inte lika bekant att man har använt blad av smultron för att lindra hudutslag och njurbesvär. Botanikern Carl von Linné var mycket förtjust i smultron och ansåg att bären hjälpte mot en viss åkomma, som tydligen besvärade honom. Vilken?

a) Gikt
b) Hosta
c) Tarmvred

4. Lavendel – Laventeli
Lavandula augistifolia

Lavendel är en väldoftande växt som många gånger ingick i ”kyrkbuketten” som kvinnor enligt traditionen tog med sig till kyrkan, troligtvis för att dölja obehagliga lukter. Den har också använts inom folkmedicinen. Som vadå?

a) Deodorant
b) Lugnande medel
c) Lavemang

5. Nyponros – Orjanruusu
Rosa dumalis

Nyponrosens blomknoppar och blad har inom folkmedicinen använts bland annat som milt avföringsmedel och sårmedel. Den har också använts som medel mot vårtrötthet och skörbjugg. Vad är skörbjugg?


a) Apati
b) Benskörhet
c) C-vitaminbrist

6. Kungsmynta / oregano – Mäkimeirami
Origanum vulgare

Under medeltiden trodde man att kungsmyntan kunde skydda mot onda ögat, häxor och djävulen. Den användes mot alla möjliga problem såsom tandvärk, ormbett, skabb, melankoli och som slemlösande medel i förkylningstider. Kungsmynta kan även användas till att färga garn. Vilken färg blir garnet?

a) Olivgrönt
b) Solgult
c) Purpurrött

7. Pion (Bondpion) - Tarhapioni
Paeonia × festiva

Pionen blev en mycket populär prydnadsväxt under 1600-talet men odlades i Norden redan tidigare, främst som en mångsidigt nyttjad läkeört. Pionrot, pionättika, pionvatten och pionkärnor användes sedan antiken mot, ja, vadå?

a) Gikt
b) Epilepsi
c) Tandvärk

8. Teveronika – Nurmitädyke
Veronica chamaedrys

En liten blomma med olika smeknamn, här några: Mormors glasögon, Teärenpris, Tjusöger och Ögontröst. Enligt folkmedicin är beredningar av teveronika bra för behandling av diverse sjukdomar, som har med ett visst organ att göra. Vilket?

a) Njurarna
b) Levern
c) Ögonen

9. Midsommarros – Juhannusruusu
Rosa pimpinella plena

Midsommarrosen har odlats i Finland sedan 1800-talet. Dess ursprung är obekant. Eventuellt härstammar den från Ryssland. Den var vanlig vid varje torp och stuga förr i tiden. Kallas också något annat. Vad?

a) Finlands vita ros
b) Rosornas drottning
c) Pimpinellros

10. Berglin – Sinipellava
Linum perenne

Berglin är en prydnadsväxt, men tillhör familjen linväxter som har många användningsområden och används bland annat till att göra linolja, lingarn och linnetyg. Carl von Linné gav linet dess latinska namn, Linum usitatissimum. Vad betyder det?

a) den bästa oljan
b) det långa strået
c) det allra mest användbara

 

Rätta svar:

1. a), 2. b), 3. a), 4. b), 5. c), 6. c), 7. b), 8. c), 9. a/c), 10. c)