Broderimönster från märkduk anno 1838

Förebilden till broderimönstren finns i Pargas hembygdsmuseums samlingar. Duken är sydd på ett tunt fint linnetyg, antagligen en näsduk, med rosa bård längs ytterkanten. Originaldukens korsstygn är mycket små och fina och hela arbetet är bara 31x29cm stort. Färgerna på dukens rätsida, som man kan se på fotografiet, är något blekta.

En märkduk kunde tidigare också kallas övningsduk och syddes av flickor i ungefär 10-15-årsåldern. När flickorna sydde övade de upp viktiga färdigheter, allt från tålamod och noggrannhet till grunderna i att brodera bokstäver och siffror för att kunna märka hemmets värdefulla linneförråd och sin egen hemgift. Framför allt broderades märkdukar i högreståndsmiljöer såsom på herrgårdar.

Utöver alfabetet och olika bokstavsmonogram var det mycket vanligt att brodera blomstergirlander, - kransar och -slingor samt olika djurmotiv. Många figurer som broderades gavs även en symbolisk betydelse, t.ex. stod blommor och frukter, som i ymnighetshornen på denna märkduk, för just blomstring och fruktsamhet. Bland fåglarna var papegojan ett populärt motiv som ansetts stå för skratt och skvaller och samtidigt vara en religiös symbol med koppling till jungfru Maria.

Som förlagor användes både andra märkdukar, mönsterblad och mönsterböcker. Ofta kunde flickan – inom givna ramar – sätta ihop sin egen helhet utgående från flera källor.

Materialpaket med olika mönster, som även lämpar sig för nybörjare, finns till salu i museet fr.o.m. sommaren 2025.

Klicka här för bokstavsmodeller för korsstygn