Öppethållning

Museet är öppet enligt överenskommelse.

Adress

Skyttalavägen, 21600 Pargas

Postadress:

Kulturbyrån,Strandvägen 28
21600 Pargas

Evenemangskalender

Inga händelser på kommande

Skyttala museum

 

Skyttala museum grundades år 1956 på initiativ av hembygdsaktivisten Walter Johansson. Museet är beläget cirka 6 kilometer från Pargas centrum och ligger på sin ursprungliga plats i ett kulturlandskap som fortfarande odlas.

Skyttala hemman omnämns redan på 1500-talet. Till museet hör den gamla mangårdsbyggnaden från sekelskiftet 1700-1800, lillstugan som fungerade som sytningsstuga, spannmålsboden från 1700-talet samt rian som är komplett med bevarad ugn och torkstänger. På museiområdet står också en väderkvarn som tillhör Pargas hembygdsförening.

Interiören i huvudbyggnaden, den gamla parstugan, visar på ett stämningsfullt sätt hur man bodde och levde på en gård i Pargas under 1800-talet.

I lillstugan finns utrymmen för mindre tillfälliga utställningar samt en "lekstuga" som är en lek- och lärmiljö för barn. I lekstugan kan barn med hjälp av lek och fantasi förflytta sig till 1800-talet för en stund genom att hjälpa till med olika arbetsuppgifter, t.ex. bära in ved till spisen, vädra sängkläder, duka bordet eller linda småsyskonen i vaggan. Alla föremål i lekstugan får man röra vid och leka med.

Lekstugan kan bokas för grupper med högst 10 barn, tfn 02 458 1452 eller 050 596 2112.

Museet är öppet sommartid enligt överenskommelse. I allmänhet ordnas Öppet hus-dag med olika typer av program i något skede under sommaren.