Magneter med dialekt eller pargasmotiv 4-5 €

 

 

Traditionell täljkniv

Den svenska täljknivsmodellen med den rödfärgade träskaften är en verklig klassiker.

mora kniv

6,50€

 

Eleganta örhängen

Sandmusslan är ett unikt smycke i silver som finns till försäljning endast hos oss.

 

28€

Museibutiker

Det finns två museibutiker i Pargas. En finns i anknytning till Industrimuseet längs med Gruvvägen, den andra i anslutning till Hembygdsmuseet på museibacken vid Storgårdsgatan. I butikerna säljs souvenirer med anknytning till Pargas, gammaldags leksaker och lokalhistorisk litteratur, framför allt hembygdsföreningens egna publikationer.

Butiken

En speciell gåvoprodukt är det så kallade Pargassmycket som är en smyckekollektion i silver inspirerad av en vikingatida (800-1050) yxa upphittad på Jermo, Attu i Pargas. Originalyxan ägs av Pargas Hembygdsmuseum. I museibutikerna finns också andra silversmycken med anknytning till museerna och till den lokala kalkhanteringen.

Den för Pargas unika mineralen, Pargasiten, finns också till försäljning.

Unika Pargassmycken i silver.

För yngre besökare finns t.ex. Annas och Ottos pysselbok – om skärgårdslivet förr och pussel i A4 storlek med tecknade motiv. Man kan välja mellan museibacken och ett leksaksskåp med flera leksaker som man kan känna igen från en vandring i hembygdsmuseets stugor.

En lite svårare utmaning är 1000 bitars (68x48,5cm) pusslet med en interiör med element från olika museer kring skärgårdshavet och dataspelsfrågesporten En mus fiser inte som en häst...som handlar om folkliv och folktro i Åboland och har utvecklats av Sagalunds museum och Pargas hembygdsmuseum tillsammans.

Dessutom finns t.ex. skrivhäften och vykort med motiv från hembygdsmuseet och unika frimärken som bara kan köpas på Industrimuseet.

För den som är van att brodera finns  ett mönster baserat på en märkduk ur museets samlingar. För den som vill ha ett enklare projekt finns färdiga materialförpackningar till gammaldags penntorkare.

Det går bra att ta kontakt och komma överens om ett tillfälle att handla våra produkter också under perioder då museerna inte annars har öppet för besökare!