Osoite

Storgårdinkatu 13

21600 Parainen

Avoinna 2022

1.6.-31.8. ti-su 11 -16. (Suljettu juhannuksena 24-26.6)

Pääsymaksu museotaloihin: 4 euroa (aikuisilta ja yli 12 v)

Aukiolo-aikojen ulkopuoliset ryhmävierailuista veloitetaan 50 euron opastusmaksu.

Tapahtumakalenteri

10.08
Ull och ullbearbetning på museet På museet tar vi itu med den kommande kyliga hösten genom att lyfta fram ull och traditionell ullberedning.  Vi kommer att ha arbetsuppvisningar och det kommer även att finnas får på museibacken under evenemanget.

Näyttelyt nyt

"Paraisten kauppala ja Paraisten maalaiskunta 1948-1967"

Kesän näyttely kertoo Paraisesta vuosina 1948-1967. Näyttely sijaitsee Ordenshemmetissa museomäellä, ja sitä voi vierailla kotiseutumuseon tavallisia aukioloaikoina.

Kotiseutumuseo sijaitsee lähellä keskustan kävelykatua, mutta silti hyvin rauhallisella paikalla isolla vehreällä tontilla.

Museon käytettävissä on kymmenkunta rakennusta joista suurin osa on sisustettu perinteiseen tyyliin, esittämään entisajan elämää Paraisilla. Museoalueella voi vierailla esimerkiksi 1700-luvun laivamiehen torpassa, 1800-luvun maavuokralaisen tuvassa, vanhassa koulusalissa ja 1900-luvun ensimmäisen puoliskon kamarikaupassa. Tunnetuin rakennuksemme on Kirjala Norrgård, iso vauras talonpoikaistalo, joka on toiminut kestikievarina ja myös Leninin yöpymispaikkana.

Museomökeissä voi vierailla oppaan seurassa, lisäksi aikaa voi viettää museomäen leikkipuistossa. Eteenkin kesäisin järjestämme myös erilaisia tapahtumia, teemapäiviä tai erikoisnäyttelyjä. Kesäkuun viimeinen perjantai on Lastenpäivä ja elokuun viimeinen sunnuntai on Avointen ovien -päivä.


Syksyisin ja keväisin meillä vierailee paljon koululaisia ja päiväkotiryhmiä, myös talvella museolla on yleensä toimintaa.

Noin joka toinen vuosi katamme juolupöytiä museimökkeihin ja yleensää meidät löytää myös Vanhan Malmin joulumarkkinoilta joulukuun toisena viikonloppuna.
Paraisten kotiseutuyhdistys, joka omistaa ja ylläpitää museota, perustettiin 1928. Tämän jälkeen museon rakennuksia alettiin siirtää museopihalle eri puolilta pitäjää. Ainoa talo joka on alkuperäisellä paikallaan, on ”Ordenshemmet” (raittiusseuran vanha kokoontumistila), joka toimii museon päärakennuksena, toimistona ja museokauppana.

Lisäksi kotiseutuyhdistykselle kuuluu myös muutama rakennus Vanhalla Malmilla, kuten Ella Janssonin mökki ja Björkfeldtin tupa. Näissä mökeissä voi vierailla sopimuksen mukaan sekä yleensä kaupunginosan erilaisten tapahtumapäivien yhteydessä.